• Met de financiële steun van:

Conferencing & on demand video

Vectera

“De coaching van Maarten maakte het verschil, omdat hij zelf beschikt over heel wat hands-on ervaring als ondernemer. Zijn no-nonsense aanpak spreekt ons enorm aan.” - Dieter Dehaemers, zaakvoerder

Skype on steroids

Het BijlesHuis organiseert individuele lessen en studiebegeleiding voor alle leeftijden. De organisatie vormt een intermediair tussen student en docent en staat in voor een begeleiding van A tot Z: selectie van docenten, contracten, betaling, ondersteuning en opvolging. Aangezien het kennisnetwerk van het BijlesHuis zich soms niet in de buurt van de vraag bevindt voor niche-onderwerpen, moest de organisatie op zoek gaan naar een manier om, naast begeleiding aan huis, ook live afstandsonderwijs aan te bieden. Skype voldeed niet hiervoor en Het BijlesHuis startte daarom intern met de ontwikkeling van een virtuele leeromgeving. 

Idee

De online leeromgeving - vergelijkbaar met Skype, maar uitgebreider - beschikt over videocommunicatie, een gedeeld whiteboard met diverse aantekeningfuncties en one-touch opname. Ook het simultaan gebruik van verschillende toestellen - smartphone voor video, tablet om aantekeningen te maken, desktop voor schermdelen - is innovatief. Om gebruik te maken van de software zijn geen installaties vereist, wat het gebruik heel toegankelijk maakt.

De software die ontwikkeld werd voor intern gebruik, beschikt over het potentieel om breed ingezet te worden voor het delen van kennis binnen ondernemingen of door experten die hun knowhow live & on demand willen delen. Met het oog op deze opportuniteit, werd de spin-off Vectera opgericht. 

Hindernissen

De moederonderneming is een dienstverlenende onderneming die werd opgericht zonder subsidies of extern kapitaal. De spin-off Vectera is een productgerichte onderneming, wat een andere en meer kapitaalintensieve aanpak vraagt.

Daarnaast zijn er ook technische uitdagingen. One-touch opname en streaming vraagt aanzienlijk wat bandbreedte, Vectera maakt het verschil door enkel incrementele wijzigingen op te nemen. 

Oplossing

Innotek-coach Maarten Laga zorgde voor de nodige ondersteuning bij de opstart van Vectera. Hij hielp onder meer bij het opstellen van een doeltreffend financieel plan.

Coach: Maarten Laga (Lector Consulting)
“Vectera moet zich weten te onderscheiden van soortgelijke oplossingen op de markt. Net dit maakt het hele verhaal zo uitdagend en plezant. Een doordachte profilering en focus is van ontelbaar belang om van de spin-off een blijvend succes te maken.”
Traject
  • Begeleiding bij de zoektocht naar verschillende financieringsvormen
  • Ondersteuning bij het bepalen van een go-to-market strategie, met keuzes zoals eigen development, uitlicentiering etc.
  • Begeleiding bij het uitwerken van een financieel plan en de financieringsbehoefte
Resultaten

Spin-off Vectera beschikt momenteel over een werkend prototype voor potentiële klanten. De belangrijkste features zijn grotendeels aanwezig, maar er wordt nog verder gewerkt aan de vormgeving, UX en stabiliteit.

Daarnaast werd er een go-to-market strategie opgesteld. Deze wordt verder gefinetuned in samenwerking met de externe coaches. Ook zijn er lopende gesprekken met klanten die geïnteresseerd zijn in een online platform tegen betaling. Recent is Vectera geselecteerd voor de KBC Start-it 2016.

Op korte termijn wil Vectera de software in werking stellen voor het geven van afstandslessen. Op deze manier kan de software op grotere schaal met zowat alle mogelijk configuraties in verschillende omstandigheden getest worden. Daarna gaat de software in private beta en wordt er samengewerkt met externe coaches om nieuwe use cases uit te tekenen die vervolgens aan potentiële klanten worden voorgesteld. Een voorbeeld hiervan is de kennisdeling bij consultingbedrijven, waar er veilig samengewerkt moet worden aan complexe documenten en een schermdeling alleen niet voldoende is. 

Deel dit op sociale media: