• Met de financiële steun van:

Nauwkeurige pre-cleaning van chirurgische instrumenten en flexibele endoscopen

UltraZonic BVBA

“De coaching van Maurice Mergeay was zeer doeltreffend. Dankzij hem hebben we heel wat zaken bijgeleerd.” - Nancy Steenbakkers, CEO

Verhoogde patiëntveiligheid

Oorspronkelijk stond Z-Projects BVBA in voor de verkoop, installatie en het technisch onderhoud van ziekenhuisapparatuur voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van chirurgische en endoscopie instrumenten. Uit een gesprek met verschillende hoofdverpleegkundigen van de betrokken diensten werd vastgesteld dat in heel wat ziekenhuizen endoscopen niet naar behoren gereinigd en gedesinfecteerd worden. Vooral het gebrek aan budget en kennis zou aan de oorzaak liggen. Om in de toekomst het sterftecijfer bij patiënten ten gevolge van infectie, opgelopen tijdens inwendige onderzoeken en chirurgische ingrepen met endoscopen of ander chirurgisch instrumentarium, te verlagen, ging Z-Projects op zoek naar oplossingen om de heersende problematiek in CSA, OK en gastro-enterologische afdelingen van de baan te helpen.

Idee

Vanuit hun eigen knowhow startte Z-Projects met de ontwikkeling en verkoop van een eigen product voor ultrasone reiniging en desinfectie van chirurgische instrumenten en endoscopie. Om dit te verwezenlijken werd de spin-off UltraZonic opgericht. Nauwkeurige geavanceerde voorreiniging met ingebouwde tools als skimming, lumina reiniging,  geprogrammeerde processen,snelle reactietijden en uitgebreide controlemogelijkheden vormen de belangrijkste troeven van het reinigingsconcept. 

Hindernissen

Waar in het verleden steeds artikelen verdeeld werden van andere producenten, worden in de spin-off eigen producten ontwikkeld en verkocht. Z-Projects BVBA had nood aan bijkomende financiële en wetenschappelijke ondersteuning bij de opstart van UltraZonic. Vooral financieel is de spin-off nog steeds op zoek naar de juiste mogelijkheden.

Oplossing

Innotek-coach Maurice Mergeay van Topadvies Vlaanderen zorgde mee voor een succesvolle opstart van het nieuwe bedrijf UltraZonic. Hij hielp onder meer bij het opstellen van een doeltreffend business- en financieel plan. 

Coach: Maurice Mergeay (Topadvies Vlaanderen)
“De grote kracht van Nancy en haar team van Z-Projects en UltraZonic ligt vooral bij de marktkennis en klantgerichtheid. Het is op basis van het herkennen van de nieuwe noden van de klant dat UltraZonic werd opgestart.”
Traject
  • Ondersteuning bij het opstellen van een businessplan
  • Begeleiding bij de zoektocht naar gepaste financiering
  • Begeleiding bij de oprichting van UltraZonic
Resultaten

CEO Nancy Steenbakkers nam eerder deel aan verschillende wereldcongressen. Daar kwam aan het licht dat er wereldwijd nog heel wat werk aan de winkel is om een optimale patiëntveiligheid te kunnen garanderen. Om deze problematiek van de baan te helpen, werd in december 2015 de spin-off UltraZonic BVBA opgestart met het oog op de ontwikkeling en verkoop van eigen, doeltreffende voorreinigingsmachines en producten. Intussen is het businessplan geschreven en daarnaast zijn ook de patenten toegewezen en betaald met eigen middelen. Ook de eerste offerten zijn een feit. Het moederbedrijf Z-Projects wordt voortaan opgenomen in de Cantel Medical Group (Medivators), waardoor de volledige aandacht uitgaat naar UltraZonic.

Deel dit op sociale media: