• Met de financiële steun van:

Een diagnostische test voor gehoorproblemen

TympRes BVBA

“De samenwerking met Innotek-coach Maarten Laga is zeer goed verlopen. Maarten wist zich perfect aan te passen aan mijn ritme en niveau wat ik erg apprecieerde. Zijn advies was zeer nuttig. Indien ik in de toekomst een nieuw project zou starten, neem ik zeker opnieuw contact met hem op.” - Michaël Boedts, zaakvoerder

Resonantiemeter

Dr. Michaël Boedts is gespecialiseerd in neus-, keel- en oorziekten. Vanuit zijn praktijkervaring is het duidelijk geworden dat een aantal symptomen in en rond het oor behandelbaar zijn door de resonantie-eigenschappen van het middenoor aan te passen. 

Idee

Door middel van wetenschappelijk onderzoek bekeek dr. Michaël Boedts, in samenwerking met Johan Rijckaert van Arteveldehogeschool of het zinvol is om een toestel te ontwikkelen en te commercialiseren dat de resonantie-eigenschappen van het middenoor meet. Het onderzoek resulteerde in heel wat knowhow over de fysiologie van het middenoor.

Uit het onderzoek bleek immers dat er bepaalde parameters zijn die veelbelovend zijn om ziektebeelden en symptoomgroepen af te lijnen. Een diagnostisch toestel maakt het bijgevolg mogelijk om een grote groep klanten, waarvoor tot op heden geen bevredigende behandelingen mogelijk waren, toch op een eenvoudige manier verder te helpen. Daarnaast zal zo’n diagnostisch toestel mogelijk ook in staat zijn om de gekende ziektebeelden waarin middenoorakoestiek een rol speelt, makkelijker en beter van elkaar te onderscheiden. Om de ontwikkeling en commercialisatie van een resonantiemeter op te starten, werd de spin-off TympRes BVBA opgericht.

Hindernissen

De nieuwe activiteit houdt geen verband met de medische praktijk van dr. Michaël Boedts, maar heeft betrekking op het ontwikkelen en commercialiseren van een diagnostisch toestel. Binnen een doktersvennootschap is het niet mogelijk om een product te commercialiseren, omwille van de regels van de orde van geneesheren. Hierdoor moest het bedrijf op zoek gaan naar een externe partner die het product op de markt kan brengen.

Oplossing

Dr. Michaël Boedts deed beroep op de externe ondersteuning van Innotek om de hindernissen onder handen te nemen. Maarten Laga van Luctor Consulting was de coach die TympRes BVBA mee hielp uitbouwen.

Coach: Maarten Laga (Luctor Consulting)
“Michaël Boedts is een persoon met heel veel goede ideeën. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Mijn grootste taak bestond erin om de focus scherp te houden. Enkel zo kon het idee van de resonantiemeter omgezet worden in realiteit.”
Traject
  • Ondersteuning bij de uitwerking van een projectplanning
  • Begeleiding bij de uitwerking van een financieel plan (investeringsplan)
  • Ondersteuning bij het zoeken naar een geschikte strategische partner
  • Begeleiding bij het zoeken naar bijkomende investeringsmiddelen
Resultaten

Er werd een IWT haalbaarheidsstudie ingediend voor het project rond de resonantiemeter. Uiteindelijk kon zo een spin-off opgericht worden op basis van een bestaande vennootschap. De naam, rechtsvorm en statuten werden aangepast om de vennootschap om te vormen tot een vennootschap die geschikt is voor het doen van onderzoek, het commercialiseren van de onderzoeksresultaten, alsook het bekomen en commercialiseren van patenten. Uiteindelijk kreeg de spin-off de naam TympRes BVBA.

Daarnaast werd de samenwerking met de hogeschool Gent afgerond voor de volgende ontwikkelingsstappen. Er werd een strategische partner gevonden in een commercieel bedrijf, die in de toekomst de marktintroductie zal verzorgen via zijn bestaande kanalen. Momenteel is TympRes BVBA bezig met het opstellen van klinische studies. Dit zal vermoedelijk zo’n één tot twee jaar duren. Bij goede resultaten volgt verdere commercialisatie. Bovendien werd er een financieel plan opgezet. Dit geheel moet de basis te vormen voor verdere financiering en groei.

Deel dit op sociale media: