• Met de financiële steun van:

Unieke bijdrage aan de filmdistributie in de Benelux

The Searchers

“Dankzij de coaching van Maurice Mergeay hebben we heel wat interessante contacten kunnen leggen.” - Olivier Van den Broeck, mede-oprichter

omzet opmerking: 
prognose 2016

Onafhankelijke filmdistributeur

Oorspronkelijk stond Zest & Co in voor de managementondersteuning van bedrijven uit de filmindustrie, de mode-industrie en de productie en verkoop van consumptie-ijs. Vanwege het uitgebreide netwerk in de filmindustrie en de aanwezige knowhow heeft zich de mogelijkheid voorgedaan om een nieuwe, onafhankelijke entiteit op te richten m.b.t. de filmindustrie. Bovendien was er internationaal nood aan een nieuwe distributeur in de Benelux die inspeelt op het heersende vacuüm dat ontstaan is doordat filmstudio’s de zogenaamde midrange van films niet langer bedienen. 

Idee

Moederbedrijf Zest & Co richtte de spin-off The Searchers op in partnership met voormalige klanten waarvoor management services werden uitgevoerd. Waar Zest & Co in het verleden consultancyopdrachten uitvoerde in opdracht van bedrijven, wordt de spin-off The Searchers een speler in een groter geheel. Voortaan wordt naast het management, ook de investeringen en feitelijke distributie verzorgd. De focus komt meer te liggen op het strategisch leiden en ontwikkelen van een nieuwe vorm van distributie die zich onderscheidt van de huidige, bestaande distributiemodellen. The Searchers richt zich op de distributie (alle media) van internationale cast driven films voor een jonger publiek.

Hindernissen

De nieuwe activiteit vereiste een hoog werkingskapitaal, waardoor het bedrijf op zoek moest gaan naar mogelijke investeerders.

Oplossing

Innotek-coach Maurice Mergeay van Topadvies Vlaanderen legde mee de basis voor het nieuwe bedrijf The Searchers. Maurice hielp de spin-off onder meer bij het opstellen van een doeltreffend businessplan.

Coach: Maurice Mergeay (Topadvies Vlaanderen)
“Olivier en Elise zijn een rasecht dynamisch en ambitieus ondernemersteam. Een duidelijk en sterk businessplan kon de nodige financiers aantrekken, die vooral ook geloven in het sterke team. Een nieuw filmdistributiekanaal opzetten in de Benelux, leek voor vele contacten en insiders onmogelijk, maar toch hebben ze het gerealiseerd.”
Traject
  • Ondersteuning bij het opstellen van een businessplan
  • Begeleiding bij de zoektocht naar gepaste financiering
Resultaten

Het idee is ondertussen volledig uitgewerkt. Met behulp van Innotek-coach Maurice Mergeay werd een businessplan opgesteld dat aantrekkelijk was voor investeerders. Daarnaast bracht Maurice Mergeay ook heel wat interessante relaties aan, zoals advocaten. Ook op financieel en structureel vlak werden de nodige taken uitgevoerd, zodat de spin-off The Searchers NV in september 2015 officieel kon gelanceerd worden door Olivier Van den Broeck en Elise Van Marcke. Het jonge bedrijf wordt gefinancierd door privé-investeerders.

Momenteel zit de spin-off The Searchers in een enorme boomfase. Het bedrijf heeft al deals afgesloten met vooraanstaande filmproducenten, zoals Sierra/Affinity, Lakeshore en MK2. Daarnaast heeft The Searchers ook een overeenkomst gesloten met Hollywood studio STX Entertainment. Hierdoor heeft de spin-off op korte tijd de nodige investeringen kunnen binnenhalen. The Searchers wil jaarlijks zo’n 6 tot 9 Engelstalige titels uitbrengen van onafhankelijke producenten, bovenop zo’n 7 tot 9 films van STX Entertainment. Lokaal werd er al gewerkt met klanten als iTunes, Telenet, Proximus, Medialaan, HBO, Kinepolis, UGC, Utopolis en vele anderen.   

Deel dit op sociale media: