• Met de financiële steun van:

Low-cost cameraoplossing voor het voorkomen van winkeldiefstallen

SpotCrowd.com

“De samenwerking met coach Maarten Laga verliep zeer goed. Mede dankzij zijn expertise, input en connecties hebben we ons idee verder kunnen verwezenlijken.” - Alexander Siera, zaakvoerder

24/7 live monitoring services

Triple A bvba werd geconfronteerd met een steeds terugkerende dief die in een parkeergebouw inbrak in diverse auto’s. Na vele uren door te brengen in de control room, kon de dief uiteindelijk gearresteerd worden. Vanuit deze ervaring en in het kader van de activiteiten als facilitaire bemiddelaar om veiligheidscamera’s in gebouwen te plaatsen, kwam Triple A bvba op het idee om security monitoring activiteiten in de toekomst beter en goedkoper te organiseren.

Idee

Zo ontstond het idee om SpotCrowd.com te lanceren, een low-cost oplossing om het aantal winkeldiefstallen te verminderen. SpotCrowd is een webapplicatie waar winkeleigenaars hun security camera’s aan kunnen toevoegen. Deze camera’s worden in real time – door middel van streaming – door een spotterscommunity in de gaten gehouden. Deze zogenaamde spotters kunnen zappen tussen honderden live feeds van bestaande camera’s in winkels. Met één klik op een knop kan de spotter het filmfragment van een verdachte handeling onmiddellijk doorsturen naar de winkelverantwoordelijke. De winkelier beslist vervolgens om al dan niet in ter grijpen. Als er wordt ingegrepen is de winkelier een reward verschuldigd aan de spotter. De retail sector is een zeer grote vragende partij en spotterkandidaten staan aan te schuiven om te participeren.

Hindernissen

De nieuwe activiteit verschilt volledig van de huidige business, waardoor een volledig nieuw businessmodel moest opgesteld worden. Daarnaast speelt SpotCrowd zich af op het Internet, wat de nieuwe activiteit wereldwijd schaalbaar maakt. Bovendien had Triple A bvba ook nood aan degelijk juridisch en financieel advies bij de opstart van SpotCrowd.com. Het bedrijf had geen ervaring met fundraising.

Oplossing

Innotek-coach Maarten Laga van Luctor Consulting gcv hielp het bedrijf bij de opstart van de nieuwe activiteit SpotCrowd.com.  

Coach: Maarten Laga (Luctor Consulting)
“SpotCrowd werd al snel geconfronteerd met diverse moeilijkheden inzake juridische wetgeving en fundraising. Samen hebben we gezocht naar manieren om de verschillende barrières te doorbreken. Het bedrijf is klaar voor een volgende stap.”
Traject
  • Begeleiding bij de selectie en samenwerkingsovereenkomsten met de technische partner
  • Begeleiding bij het in kaart brengen van marktsegmenten
  • Ondersteuning bij het opstellen van een financieel plan
  • Begeleiding bij diverse subsidiedossiers (iStart, IWT,…)
Resultaten

SpotCrowd kende een moeilijke start, met een lichte ontgoocheling na het mislopen van een eerste financieringsdossier bij iStart. Toch zetten Alexander & co door. Er werd een ICT-partner gevonden die in het voorjaar van 2015 een alfaversie in elkaar zette. De eerste pilootprojecten vonden plaats in een lokale Delhaize- en Carrefourwinkel, waarbij een aantal jobstudenten functioneerden als spotters. Deze validatietesten leverden zeer goede resultaten op.

Het SpotCrowd idee werd technisch positief gevalideerd door Sirris. Daarnaast is de start-up intussen toegelaten bij KBC Start it Antwerpen. Het grootste probleem is momenteel de Europese wetgeving met betrekking tot beveiligingsfirma’s. Europa beschikt over een strenge privacywetgeving en in de toekomst wordt deze wellicht nog verder verstrengd. SpotCrowd gebruikt instant blurring-technieken omwille van privacyredenen. Aangezien de wetgeving in Amerika veel soepeler is, onderzoekt Spotcrowd.com momenteel de mogelijkheden in het buitenland. Het bedrijf is op zoek naar interessante connecties en kapitaal om SpotCrowd in de Verenigde Staten te ontplooien. Sinds kort beschikt SpotCrowd over een bijkomende vennoot, genaamd Roderick Lindner.

Deel dit op sociale media: