• Met de financiële steun van:

Archi.des levert totaaloplossing inzake bouwprojecten

Multiplano International NV

“Jos heeft ons zeer goed begeleid bij het structureren van het nieuwe opzet. Alles ligt klaar voor een (door)start.” - Etienne Livémont, zaakvoerder

Total problem solver

Waar Archi.des in het verleden pas geconsulteerd werd wanneer een project rijp was om uitgewerkt te worden, hielp het bedrijf de stad Zottegem bij het genereren van een totaal ontwikkelingsproject. Door gedurende verschillende jaren in Zottegem vertoefd te hebben voor de opvolging van twee projecten m.b.t. het Politiehuis en de lokale brandweerkazerne, ontdekte Archi.des het verlaten College van Deinsbeke. Het bedrijf zag het als een opportuniteit om hier een totaal ontwikkelingsproject te genereren. De voorstellen werden aan de stad Zottegem voorgesteld en positief onthaald. Momenteel zit het project in de fase van het ruimtelijk uitvoeringsplan.  

Idee

Archi.des wil voortaan een One Stop Service Point zijn. Zo wil het bedrijf opdrachtgevers een total problem solving service aanbieden. Hierbij worden de bouwprojecten ontworpen en gerealiseerd door een team van verschillende professionals met respect voor de eisen van de klant. Total problem solving service overstijgt het pure ontwerp- en studiewerk en bundelt tal van uiteenlopende disciplines ten behoeve van de klant, gaande van architectuurontwerp, stabiliteit, technieken, logistiek, interieur, presentaties, haalbaarheidsstudies tot energie, exploitatiesimulaties, opmetingen en project management.

Hindernissen

Diverse mogelijke klanten laten zich vaak te laat omringen door experten als Archi.des. Dat komt, omdat bedrijfsleiders denken dat ze zelf een oplossing kunnen bedenken voor hun bouwkundige en ruimtelijke problemen. Dit leidt vaak niet tot een doeltreffend en duurzaam resultaat. Archi.des moet op zoek gaan naar andere manieren om vroegtijdig bij de ontwikkelingsprocessen te geraken. Een actieve zoektocht naar prospecten is noodzakelijk om van het One Stop Service Point Platform een succes te maken.

Oplossing

Etienne Livémont deed beroep op de externe hulp van Innotek bij de opstart van de nieuwe activiteit One Stop Service Point Platform. Innotek-coach Jos Spilstijns van AB Experientia bood het bedrijf ondersteuning op diverse vlakken.  

Coach: Jos Spilstijns (AB Experientia)
“Boeiende gesprekken en discussies met Etienne hebben het platformconcept verhelderd tot een unieke aanpak in het voortraject van een vastgoedproject. De bouwwereld houdt echter - voorlopig nog - vast aan conservatieve samenwerkingsmodellen.”
Traject
  • Finaliseren van het businessplan
  • Selectie en opstellen van de samenwerkingsmodaliteiten partners
  • Ondersteuning bij het opzetten van een ICT-platform
  • Begeleiding bij de uitwerking van een communicatieplan
  • Ondersteuning bij de pilootstudie
Resultaten

Jos Spilstijns begeleidde Archi.des bij het structureren van het nieuwe idee door een diepgaande analyse uit te voeren van de verschillende parameters. De voordelen van het platform zijn: schaalvoordelen, een betere marktpositionering, een modulair dienstenaanbod, een hogere klantentevredenheid en het effectueren van marktopportuniteiten. Momenteel ligt alles klaar voor een (door)start, maar de moeilijkheid bestaat erin mogelijke partners en projecten aan te trekken.

De kandidaten - met complementaire diensten aan Archi.des - die uitgenodigd werden voor het platform, ervaren onvoldoende de behoefte aan een total problem solving approach. Bijkomende moeilijkheid is de impact van het platform op de uitvoerende partijen: de aannemers. Het aandeel van de ontwerpers bedraagt slechts een fractie (4 à 7%) van de omzet van de aannemers. Dit beperkt aandeel in de globale kost kan geen “hefboom” vormen tegen de invloed die uitvoerders al te vaak uitoefenen op het niveau van planning, budget en kwaliteit. Ook aannemers moeten zich bewust worden van een total problem solving approach vooraleer zij finaal gecontracteerd worden. Zij vormen dus een te prospecteren groep voor Multiplano. 

Deel dit op sociale media: