• Met de financiële steun van:

Geysen NV biedt innovatieve oplossing voor transportbandproblemen

Industrial Innovations

"Maarten Laga helpt ons niet alleen bij het uitzoeken van de juiste doelmarkten en het positioneren van deze nieuwe transportband hierin, hij ondersteunt ons tevens bij het zoeken naar de juiste technische competenties en de nodige financiële ondersteuning om het project tot een succes te maken.” - Alex Geysen, zaakvoerder

Innovatieve transportband

Geysen NV staat in voor het industrieel-technisch onderhoud van productielijnen en machines in diverse sectoren. In het kader van een onderhoudsproject voor een klant werd vastgesteld dat door de vorm en systematiek van de bestaande transportbanden er vaak enorm veel onderhoud nodig is.

Eén van de veel voorkomende problemen met gesloten transportbanden is dat het bulkmateriaal dat langs deze weg vervoerd wordt al eens van de band afvalt en tussen het aandrijf- en loopmechanisme terechtkomt. Hierdoor raakt de transportband ontregeld en treedt er vroegtijdige slijtage of zelfs totale blokkering van de transportband op. Om dit te voorkomen moet de transportband regelmatig (preventief) gereinigd worden. Dit leidt tot directe kosten, alsook het stilleggen van de productie, waardoor er productietijd verloren gaat. Daarnaast kan – indien het gaat om schadelijke stoffen – het materiaal op de grond of in de lucht terechtkomen en zo de omgeving contamineren wat de veiligheid van het personeel in gevaar kan brengen.

Idee

Als oplossing voor de huidige transportbandproblematiek, startte Geysen NV met de ontwikkeling van een nieuw transportbandtype waarbij de loopband breder is dan de omkasting van de band zelf en waarbij een dichting ervoor zorgt dat het materiaal niet meer tussen het loopwerk en aandrijfmechanisme kan terechtkomen. Dit uniek, gepatenteerd concept kan interessant zijn voor de globale markt. 

Hindernissen

Geysen NV is een onderhoudsbedrijf met ingenieurscapaciteit dat hoofdzakelijk werkt op projectmatige basis. Hierdoor beschikt het bedrijf over onvoldoende ervaring met het ontwikkelen en op de markt zetten van een nieuw product. Geysen NV kon hierdoor alle ondersteuning gebruiken inzake de uitwerking van een businessmodel, go-to-market strategie, IP-strategie, financieringsplan enzovoort.

Oplossing

Innotek-coach Maarten Laga van Luctor Consulting werd ingeschakeld om de moeilijkheden onder handen te nemen. Hij helpt Alex Geysen en team bij de verdere oprichting van de spin-off.   

Coach: Maarten Laga (Luctor Consulting)
“Zaakvoerder Alex Geysen en team hebben een uitgebreide kennis in hun eigen vakgebied. Zij beseften dat een coach met een andere zakelijke achtergrond een interessante bijdrage kon leveren bij de creatie van de spin-off. Fijn om met dergelijk gemotiveerd en ruimdenkend team te mogen werken.”
Traject
  • Begeleiding bij de studie rond de haalbaarheid van een gesloten transportband
  • Begeleiding bij het bepalen van een go-to-market strategie, met keuzes zoals eigen development, uitlicentiering, etc.
  • Ondersteuning bij het uitwerken van een financieel plan en de financieringsbehoefte
  • Begeleiding bij het opzetten van de relatie tussen moeder- en dochterbedrijf 
Resultaten

Uit recent marktonderzoek blijkt dat er veel vraag is naar dergelijk, innovatief transportbandtype, doordat de huidige systemen op de markt niet voldoen. Geysen NV tekende een eerste versie van het nieuwe concept uit en liet een computermodel bouwen. Het bedrijf liet vervolgens een patentonderzoek uitvoeren.

Momenteel wordt er een eerste prototype uitgewerkt. Daarnaast zijn er gesprekken aan de gang met enkele mogelijke betatesters om de transportband in een reële productieomgeving uit te testen. In de komende maanden wordt verwacht dat de eerste reële testen opgestart kunnen worden. Geysen NV is tevens op zoek naar partners die de transportband buiten de Benelux op de markt willen brengen. De spin-off werd uiteindelijk eind maart 2016 gelanceerd. 

Deel dit op sociale media: