• Met de financiële steun van:

Een mobiel en schaalbaar logementconcept voor de festivalsector

B-and-Bee NV

“Marc heeft zowel op technisch als financieel vlak de inzichten die noodzakelijk waren om B-and-Bee op te starten. We hebben van hem veel geleerd. Zonder zijn begeleiding was B-and-Bee vermoedelijk gewoon een idee gebleven.” - Barbara Vanthorre, oprichtster

Optimaal slaapcomfort

Labeur en Con Brio creëren als Gentse sociale werkplaatsen jobs voor mensen die het niet gemakkelijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt en focussen daarbij resoluut op duurzaamheid. Waar Compaan zich hoofdzakelijk richt op tewerkstelling in de schoonmaak en catering, focust Labeur zich meer op duurzaam en maatschappelijk verantwoord bouwen.

Idee

Een eerste samenwerking van maatwerkbedrijven Labeur en Compaan was de oprichting van het stadslandbouwrestaurant Le Petit Botanique in Gent. In 2013 organiseerde IN-C, een organisatie die sociale ondernemers ondersteunt, een conferentie voor de sociale economie. In het kader van bovenstaande samenwerking waren beide partijen samen op het event aanwezig. Het is hier dat het projectidee van B-and-Bee ‘voor de grap’ werd ingediend door Ron Hermans van Labeur en Barbara Vanthorre van Compaan. Het idee bestond uit een mobiele, gestapelde en modulaire slaapplaats die qua vormgeving sterk refereert naar de honingraatstructuur in een bijenkorf.

Beide partijen zagen het idee als een mogelijke integratie van de belangrijkste gezamenlijke activiteiten, namelijk schoonmaak en ontbijtservice geleverd door Compaan en de productie, opzet en afbraak van de cocons door Labeur. Verbazingwekkend wonnen ze de wedstrijd en bovendien bleek er veel belangstelling te zijn voor het concept vanuit de festivalwereld. 

Hindernissen

Compaan en Labeur hebben zelf niet alle technische expertise in huis, waardoor ze voor een groot stuk afhankelijk zijn van een derde partij. Daarnaast vormde ook de financiering een moeilijkheid.

Oplossing

Innotek-coach Marc Bogaert van One Small Step bvba hielp de maatwerkbedrijven bij het aanpakken van de hindernissen. Marc zocht mee naar geschikte financiering en bood ondersteuning bij de oprichting van de spin-off.

Coach: Marc Bogaert (One Small Step bvba)
“De ondernemingszin van de sociale economie wordt dikwijls sterk onderschat door hen die deze sector niet kennen. Con Brio - nu Compaan - en Labeur, in het bijzonder Barbara, Bert en Ron, bouwen de ene commerciële activiteit na de andere uit. B-and-Bee is daarvan het meest baanbrekende en gedurfde businessconcept en trekt ondertussen massale aandacht van klanten wereldwijd.”
Traject
  • Begeleiding bij de eerste financieringsronde (equity, leningen)
  • Ondersteuning bij het oprichten van de onderneming
  • Begeleiding bij de internationalisering en het verkennen van de bedrijfsevenementensector, inclusief het aanpassen van het businessplan
  • Begeleiding bij de productie van de eerste serie cocons en het uitwerken van het operationeel plan
  • Ondersteuning bij de samenwerking met een nieuwe partner en de implicaties hiervan op de financiering, het businessplan en de oprichting van de nieuwe vennootschap
Resultaten

Met een internationaal patent stelden Barbara en Ron hun productidee veilig. Daarnaast werd er een IWT-subsidie t.w.v. €50.000 binnengehaald. B-and-Bee deed beroep op Achilles Design uit Mechelen voor het design van de honingraat. Voor de industrialisatie van het ontwerp was er nood aan een bijkomende partner met een ruime ervaring in de festivalwereld. Deze samenwerking liep niet over rozen, waardoor het hele B-and-Bee project werd stopgezet.

Momenteel is er een nieuw perspectief. Een ondernemer met een sterk commercieel trackrecord en uitgebreid netwerk in de festivalwereld, zal het project in de toekomst trekken als bedrijfsleider. Daarnaast zal hij ook enkele kleine partners betrekken, die meewerken aan het design en de bouw van de definitieve proefcocon. Achilles Design zal het concept verder industrialiseren.

Verder is het ondernemingsplan ook bijgestuurd met – naast de verhuur – ook een verkoopsactiviteit van honingraatcellen. Hierdoor wordt de onderneming sneller zelfdragend en is er minder kapitaal nodig. Spin-off B-and-Bee NV werd uiteindelijk in maart 2016 opgericht. 

Deel dit op sociale media: